Регистрация

Оригинална Цезар салата с пилешко

Оригинална Цезар салата с пилешко
Средно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 2149

Салата от листни зеленчуци с печено пилешко, крутони и чесново-яйчен дресинг.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За пилето:

  • 1 пилешка гърда около 350-400 г
  • 2 с.л. зехтин
  • сол и пипер

За соса:

  • 2 жълтъка
  • 1 ч.л. дижонска горчица или друга горчица по избор
  • 2 с.л. сос уорчестър
  • 80 мл зехтин
  • 3 филенца аншоа
  • 1-2 скилидки чесън
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 2 с.л. вода
  • 30 г пармезан

За крутоните:

  • 200 г бял хляб
  • 2 с.л. зехтин
  • 1/2 ч.л. провансалски микс подправки, ако имате (може да замените с розмарин, босилек или риган, както и да направите комбинации между тях - сушени)
  • 10 г пармезан

За зеленчуковата част:

  • 300 г салата романо или маруля, зелена салата и други свежи листа по желание
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 10 г пармезан

Начин на приготвяне:

1. Пилешкото филе разполовете през средата на дебелината, за да се получат две по-тънки парчета. Сгорещете зехтина в тиган и положете филетата върху него. Натиснете с ръка и не помествайте следващите 3-4 минути. Отгоре поръсете със сол и пипер. След като изтече времето обърнете, натиснете и отново посолете и опипрете. Гответе още 3-4 минути. Извадете от тигана и положете на дъска да почине 10 минути. След това нарежете на коси лентички с ширина около 1-1,5 см.

2. Сосът направете като изсипете двата жълтъка в купа, добавете горчицата и соса уорчестър и разбъркайте на гладък крем. Работете на ръка с телена бъркалка, а не с пасатор. Следва да започнете на тънка струя да наливате зехтина и да бъркате докато се абсорбира напълно. После наситнете почти до състояние кайма филенцата аншоа и чесъна, прибавете ги заедно с лимоновия сок и водата разбъркайте отново. Остава да рендосате на ситно ренде пармезана и да размешате финално соса.

3. Крутоните направете като нарежете хляба на кубчета със страна 1-1,5 см. Сипете зехтина в голям тиган, изсипете отгоре кубчетата, поръсете с подправки и бъркайте и гответе до позлатяване. Поръсете с настърган на ситно ренде пармезан и разбъркайте докато се разтопи и полепне. Махнете от огъня.

4. Листата салата измийте, накъсайте с ръце на едро и положете в индивидуални чинии или обща купа. Покапете с лимонов сок и залейте с 2/3 от дресинга. Изсипете отгоре охладените крутони и разбъркайте.

5. Положете върху тази част от салатата пилешкото месо, залейте с останалия дресинг и рендосайте отгоре пармезан за финал. Вече можете да сервирате.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта