Оригинална Цезар салата с пилешко
Салата от листни зеленчуци с печено пилешко, крутони и чесново-яйчен дресинг.
Необходими продукти:
За пилето:
- 1 пилешка гърда около 350-400 г
- 2 с.л. зехтин
- сол и пипер
За соса:
- 2 жълтъка
- 1 ч.л. дижонска горчица или друга горчица по избор
- 2 с.л. сос уорчестър
- 80 мл зехтин
- 3 филенца аншоа
- 1-2 скилидки чесън
- 2 с.л. лимонов сок
- 2 с.л. вода
- 30 г пармезан
За крутоните:
- 200 г бял хляб
- 2 с.л. зехтин
- 1/2 ч.л. провансалски микс подправки, ако имате (може да замените с розмарин, босилек или риган, както и да направите комбинации между тях - сушени)
- 10 г пармезан
За зеленчуковата част:
- 300 г салата романо или маруля, зелена салата и други свежи листа по желание
- 2 с.л. лимонов сок
- 10 г пармезан
Начин на приготвяне:
1. Пилешкото филе разполовете през средата на дебелината, за да се получат две по-тънки парчета. Сгорещете зехтина в тиган и положете филетата върху него. Натиснете с ръка и не помествайте следващите 3-4 минути. Отгоре поръсете със сол и пипер. След като изтече времето обърнете, натиснете и отново посолете и опипрете. Гответе още 3-4 минути. Извадете от тигана и положете на дъска да почине 10 минути. След това нарежете на коси лентички с ширина около 1-1,5 см.
2. Сосът направете като изсипете двата жълтъка в купа, добавете горчицата и соса уорчестър и разбъркайте на гладък крем. Работете на ръка с телена бъркалка, а не с пасатор. Следва да започнете на тънка струя да наливате зехтина и да бъркате докато се абсорбира напълно. После наситнете почти до състояние кайма филенцата аншоа и чесъна, прибавете ги заедно с лимоновия сок и водата разбъркайте отново. Остава да рендосате на ситно ренде пармезана и да размешате финално соса.
3. Крутоните направете като нарежете хляба на кубчета със страна 1-1,5 см. Сипете зехтина в голям тиган, изсипете отгоре кубчетата, поръсете с подправки и бъркайте и гответе до позлатяване. Поръсете с настърган на ситно ренде пармезан и разбъркайте докато се разтопи и полепне. Махнете от огъня.
4. Листата салата измийте, накъсайте с ръце на едро и положете в индивидуални чинии или обща купа. Покапете с лимонов сок и залейте с 2/3 от дресинга. Изсипете отгоре охладените крутони и разбъркайте.
5. Положете върху тази част от салатата пилешкото месо, залейте с останалия дресинг и рендосайте отгоре пармезан за финал. Вече можете да сервирате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ