Салата Цезар със скариди
Салата, с която гостите ще ви запомнят.
Необходими продукти:
За салатата:
- 150 г бейби марули, измити, разделени на листа и внимателно подсушени
- 300 г тънко нарязана аншоа
- 1 ч.л. дижонска горчица
- 1 скилидка чесън, обелена и настъргана
- 1 ч.л. сос "Уорчестършър"
- 5 ч.л. червен винен оцет
- ½ ч.л. лимонов сок
- 25 г прясно настърган пармезан
- 1 жълтък
- сол и пипер на вкус
- 125 мл зехтин Еxtra virgin
За скаридите:
- 15 пресни тигрови скариди, обелени, но с опашките
- 3-4 с.л. смес от сухи подправки "Кейджън"
- 2 ч.л. зехтин
За украса:
- 50 г филиран пармезан
- 5 пъдпъдъчи яйца
- счукан черен пипер
- 5 тънки филийки панчета
- 5 предварително маринована бяла аншоа
- 5 резена замразена фокача (ленти от по около 5x25 см)
- олио за пържене на маслена баня
Начин на приготвяне:
На дресинга:
1. Счукайте в саханче щипка сол, след това аншоата и чесъна. (Солта играе ролята на абразив.)
2. Добавете жълтъка, горчицата, соса "Уорчестършър", оцета и пармезана и отново счукайте.
3. Остържете повърхността на саханчето и добавете 1 ч.л. черен пипер (на прах) и разбийте със зехтина, докато се получи емулсия. Добавете лимоновия сок и разбийте отново.
4. Доовкусете, ако е необходимо и заделете в хладилника.
* Количеството, което ще се получи е около 5 пъти повече от необходимото за салатата, така че можете да съхранявате излишното в хладилника в добре затворен съд.
На хлебните колелца:
1. Намаслете външната страна на малка цилиндрична формичка (или средно-голяма краставица) и увийте 1 резен фокача около нея. Завържете с кухненски канап.
2. Запържете на маслена баня хляба в олио на умерен огън до златисто-кафяво.
3. Извадете от олиото и го отцедете върху кухненска хартия. Когато се поохлади, свалете канапа и отново намаслете формичката.
4. Повторете, докато получите 5 хлебни пръстена.
На другата украса:
1. Загрейте предварително фурната на 160°С.
2. Сложете панчетата в тавичка за печене, постлана с хартия и печете 15 мин. до хрупкавост. Може да поставите някакви тежести отгоре, за да не се навие.
3. Сварете пъдпъдъчите яйца в леко вряща вода за 2,5 мин. Извадете ги и ги охладете в ледена баня. Обелете и заделете.
На скаридите:
1. Сгорещете 2 с.л. олио в незалепващ тиган.
2. Оваляйте скаридите в сухата подправка "Кейджън", като ги притиснете хубаво.
3. Запържете ги за около 2-3 мин. от всяка страна, на силен огън, като обърнете веднъж.
*Ако не намерите готова подправка "Кейджън", можете да си приготвите сами, като смесите в кухненския робот предварително препечени на сух тиган зърна черен пипер, семена кимион, синапени семена, червен пипер, чили на прах, сушена мащерка, чесън и лук на прах с малко сол.
При поднасяне:
1. Разбъркайте листата маруля с дресинга.
2. Сложете един от хлебните пръстени в чиния и го напълнете с овкусената салата.
3. Закачете като кукучки 2 скариди върху всеки хлебен пръстен.
4. Украсете отстрани с панчетата, пъдпъдъчите яйца и маринованата аншоа.
5. Поръсете с черен пипер и филиран пармезан.
6. Поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ