Ордьовър с пилешко, майонеза и орехи
Руско мезе с ядки, месо, майонеза, лук и варени картофи.
Необходими продукти:
- 3 картофа
- 3 пилешки бутчета
- 2 дафинови листа
- 4 зърна бахар
- 6 зърна черен пипер
- 3 яйца
- 100 г кашкавал
- 6 кисели краставички
- 1 малка глава или 1/2 голяма глава червен лук
- сол на вкус
- 150-200 мл майонеза
За украсата:
- пера пресен лук
- орехови ядки на половинки (поне 150 грама)
Начин на приготвяне:
1. Сложете пилешките бутчета в тенджера, залейте ги с вода, така че да ги покрива поне 3 пръста, пуснете зърната бахар и пипер при тях, добавете дафиновите листа и варете на умерен огън докато месото започне да се разпада от кокала. След това прецедете бульона и си го заделете за супа с домашен пилешки бульон. В него можете да пуснете и кожата, защото тя не е необходима. Почистете месото от костите и го нарежете на ситно. Посолете.
2. Докато чакате пилешкото да се сготви, пуснете в един съд картофите да се сварят, във втори - сварете яйцата.
3. Рендосайте кашкавала на едро ренде и го приберете в хладилник. Отцедете киселите краставички от маринатата и ги нарежете на малки кубчета. Лука наситнете. Когато картофите са сварени, ги обелете, рендосайте на едро ренде и посолете. Сварените яйца обелете.
4. Започнете да редите мезето на пластове. От картофите в поднос или голяма чиния оформете ананас. Можете предварително да си го очертаете. След това намажете с майонеза. Следва пласт от лука, а над него - половината от пилешкото месо. Пак намажете с майонеза. Отгоре разпределете киселите краставички и след това останалото пилешко. Ред е отново на майонезата. С нея дооформете хубаво ананаса. Ако не ви се занимава, просто редете в кръг или в купа.
5. Поръсете кашкавала, а върху него натрошете жълтъците на варените яйца. Отгоре рендосайте белтъците. За финал по желание украсете с ореховите ядки и оформете "косата" на ананаса от перца пресен лук. Дръжте в хладилник до сервирането.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ