Салата Приказка на пластове
Редена руска салата с пилешко, гъби и кашкавал.
Необходими продукти:
- 400 г варено пилешко месо (Можете да използвате и пилешки гърди, останали от пиле на грил или печено пиле у дома. Разбира се, можете да си сварите пилешкото месо, за да ви остане бульон за друго ястие и така отново да имате нужните мръвки за тази рецепта.)
- 400 г картофи
- 250 г пресни печурки
- 1 глава лук
- 30 г масло (2 с.л.)
- 200 г кашкавал
- 70-100 г сушени сини сливи
- 100 г орехи
- сол и пипер на вкус
- стабилни количество майонеза (около 250 грама)
Начин на приготвяне:
1. Сварете картофите без да ги белите предварително. Щом са готови, охладете и обелете. Нарежете на малки кубчета и овкусете със сол и пипер.
2. Гъбите почистете, измийте и нарежете на хапки. Лука обелете и наситнете. Сгорещете маслото в тиган, запържете в него лука, докато не започне да става прозрачен, после добавете гъбите и гответе докато омекнат добре. Посолете и опиперете. Заделете настрани.
3. Сушените сини сливи смелете в блендер или през месомелачка заедно с орехите. Получава се сладникава лепкава смес. Не я изяждайте преди да сте я добавили в ордьовъра.
4. Кашкавала рендосайте.
5. Тази салата е по руска рецепта и се реди на пластове. След всеки пласт се маже с майонеза. Реденето започва като на най-долния пласт се накъсва пилешкото месо. Овкусява се със сол и пипер и отгоре се маже с майонеза. Можете с лъжица да придавате желаната от вас форма по време на реденето.
6. Върху пилешкото се изсипват гъбите с лука и отгоре отново се слага майонеза. После идва ред на варените картофи, пак майонеза, след това са сливите с орехите и последната майонеза. Сега дооформете ордьовъра.
7. Най-отгоре поръсете с обилно с рендосания кашкавал. Можете да украсите с листенца магданоз, заделени гъби, сливи или орехи. Салатата се сервира цяла в голямо блюдо в средата на трапезата и всеки си гребва с вилицата колкото му е вкусно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ