Оливада - гръцка разядка от маслини
Маслинова паста с чесън и зехтин.
Необходими продукти:
- 400 г маслини без костилки (черни или каламата)
- 2-4 скилидки чесън
- 5 с.л. студено пресован зехтин
- лют пипер или чили на прах по желание
- 50-80 г орехи по желание
Начин на приготвяне:
1. В купата на блендера добавете маслините, орехите, чесъна, лютия пипер и след това залейте със зехтина.
2. Бръмнете до получаването на каша, не е необходимо да е фино смляна.
* Ако искате вкусът на ядки да е по-натрапчив, предварително може да запечете орехите на 200 градуса за 10 минути. Така се освобождава по-интензивен аромат.
** Тази паста е подходяща за мазане върху филийка хляб, за топкане на солени бисквитки, крекери и дори царевичен чипс и солети. В Гърция се хапва за закуска.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ