Нискомаслени кексчета
Ако се притеснявате за фигурата си, но обичате сладкото, тези мъфини са специално за вас.
Необходими продукти:
За кексчетата:
- 2-1/2 ч.ч. самонабухващо брашно
- 2 ч.ч. гранулирана захар
- 2/3 ч.ч. неподсладено какао на прах
- 1/2 ч.л. сол
- 2 ч.л. сода за хляб
- 6 с.л. неподсладен ябълков сок
- 2 1/4 ч.ч. обезмаслено мляко
- 1 ч.л. чист екстракт от ванилия
За кокосовия пълнеж:
- 1 ч.ч. леко соево мляко (обезмаслено или пълномаслено)
- 2 с.л. гранулирана захар
- 2 с.л. царевично нишесте
- 1 ч.ч. настърган кокос
- орехи, нарязан на кубчета (по желание)
Начин на приготвяне:
На кокосовия пълнеж:
1. Пригответе кокосовия пълнеж като сипете в тенджера с дебели стени млякото, захарта и царевичното нишесте и разбъркайте до хомогенност. Оставете да заври и от време на време разбърквайте, за да не загори. Махнете от огъня, оставете да се охлади 5 мин., прибавете кокоса, добавете и орехите (по желание). Покрийте с найлоново фолио и оставете в хладилника за около 1 час.
На кексчетата:
1. Загрейте предварително фурната на 190°С. Намаслете леко 12 формички за мъфини. Разбъркайте първите 5 необходими продукта. В друга купа обединете ябълковия сок с млякото и екстракта от ванилия. Прибавете сместа с брашното. Напълнете формичките за мъфини наполовина. Поставете 1 с.л. от кокосовия пълнеж в средата. Покрийте с 1-1/2 с.л. от течното тесто. Повторете процедурата с всички формички. Печете в предварително загрятата фурна на около 25-30 мин. Охладете 5 мин. и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ