Мъфини Мока с глазура от ванилия
Кексчета с кафе и кисело мляко.
Необходими продукти:
- 1 1/3 ч.ч. брашно
- ½ ч.ч. натурално какао на прах (неподсладено)
- 1 ч.л. бакпулвер
- ½ ч.л. сода за хляб
- ¼ ч.л. сол
- ¼ ч.л. смляна канела
- 1 ½ ч.л. кафе на прах, разтворено в ½ ч. гореща вода
- 1 ч.л. ванилова есенция
- ½ ч.ч. пълномаслено прясно мляко (можете да използвате заквасена сметана или кисело мляко)
- 1 бучка масло (размекнато)
- 1 ч.ч. захар
- 1 яйце
За глазурата от ванилия и кисело мляко:
- 1 бучка масло (размекнато)
- 3 ч.ч. пудра захар
- ¼ ч.ч. прясно мляко
- 1 ч.л. ванилова есенция
- безвредна сладкарска боя
Начин на приготвяне:
1. Предварително загрейте фурната на 180°С и постелете тавата за мъфини с хартиени формички за мъфини.
2. В една купа пресейте и смесете:
1 1/3 ч.ч. брашно
½ ч.ч. натурално неподсладено какао на прах
1 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сода за хляб
¼ ч.л. сол
¼ ч.л. смляна канела
3. В друга купа смесете:
1 ½ ч.л. кафе на прах, разтворено в ½ ч.ч. гореща вода
1 ч.л. ванилова есенция
½ ч.ч. пълномаслено прясно мляко (или заквасена сметана или кисело мляко)
4. В трета купа смесете и разбийте на крем:
1 бучка размекнато масло
1 ч.ч. захар
1 яйце
Добавете половината от брашнената смес към яйчната смес и разбийте хубаво, като остъргвате страните на купата в същото време. Добавете сместа с кафето и останалата брашнена смес и разбъркайте добре. Напълнете приготвената тава за мъфини, така че да запълните 2/3 от обема на всяка формичка. Печете мъфините във фурната около 20 мин., докато се опекат напълно. Когато мъфините са готови, ги извадете от печката и ги оставете да изстинат.
5. Междувременно пригответе глазурата от ванилия и кисело мляко:
1 бучка размекнато масло
3 ч.ч. пудра захар
¼ ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. ванилова есенция
безвредна сладкарска боя
6. Разбийте маслото и половината захар с миксер, докато получите пухкав крем. Добавете прясното мляко и ваниловата есенция. След това прибавете останалата захар и разбъркайте добре, докато глазурата придобие течна консистенция и може да се маже върху мъфините.
*** Можете да разделите глазурата на няколко части и да добавите няколко капки сладкарска боя, за да получите глазура с различни цветове.
*** Ако искате глазурата да не е толкова сладка, можете да използвате по-малко пудра захар.
7. Когато мъфините изстинат, ги залейте с глазурата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ