Португалски мъфини с яйчен крем
Яйчени мъфини с лимон и сметана.
Необходими продукти:
- 3 жълтъка, на стайна температура и леко разбити
- 1/2 ч.ч. много фина захар
- 2 с.л. царевично нишесте
- 3/4 ч.ч. пълномаслена сметана
- 1/2 ч.ч. вода
- 1 лента лимонова кора
- 2 ч.л. екстракт от ванилия
- 1 лист бутер тесто, леко размразено
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 220ºС и намаслете формичка за мъфини с 12 отделения.
2. Срежете тестото на две и залепете двете половини една върху друга. Навийте го здраво откъм късия край и го нарежете на 12 кръгчета с дебелина около 1 см. Разточете всеки, върху леко набрашнена повърхност, до диск с диаметър 10 см. Притиснете в приготвените формички.
3. Сложете жълтъците, захарта и царевичното нишесте в средна тенджерка и разбийте до смесване. Постепенно прибавете сметаната и водата и разбъркайте до гладкост. Добавете лимоновата кора и бъркайте на умерен огън до кипване. Свалете веднага от котлона и извадете лимоновата кора. Прибавете ванилията и разбъркайте. Оставете да престои за 5 мин. и да се сгъсти и след това напълнете тестените чашки с крема.
4. Печете за около 20 мин. или докато покафенеят хубаво. Ако искате хрупкава коричка, сложете решетката на фурната на най-горната позиция и печете така още около 5 мин. на грил. Също можете да използвате и сладкарска горелка за целта.
5.Извадете от фурната и щом се охлади, извадете мъфините и ги охладете върху решетка.
6. Поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ