Регистрация

Мраморен кейк с шоколад и карамел

Мраморен кейк с шоколад и карамел
Средно   |   Порции 10   |   Видяна: 4165

Елегантен десерт с карамелен пълнеж и черно-бяла шоколадова глазура.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За блата:

  • 2 1/4 ч.ч. универсално брашно
  • 1/2 ч.ч. фина захар
  • 3/4 ч.ч. неосолено масло, размекнато

За пълнежа:

  • 7 с.л. неосолено масло, нарязано на кубчета
  • 1/2 ч.ч. кафява захар
  • 400 г консерва подсладено кондензирано мляко

За топинга:

  • 115 г полу-сладък шоколад
  • 115 г млечен шоколад
  • 55 г бял шоколад

Начин на приготвяне:

1. Загрейте предварително фурната на 180ºС. Намаслете леко тавичка с размери 33 x 30 см (ако не е незалепваща). Сложете брашното и фината захар в купа и втрийте с ръце маслото, докато се получи консистенцията на галета. Омесете до зърнесто тесто.

2. Сложете тестото в тавичката и го притиснете равномерно с ръце, така че да покрие дъното. Набодете с вилица и печете за около 20 мин. Оставете да се охлади.

3. За плънката, сложете маслото, кафявата захар и кондензираното мляко в тенджерка и разбърквайте, докто захарта се разтопи. Като разбърквате непрестанно, оставете сместа да заври. Намалете огъня и оставете да къкри за 5-10 мин., без да спирате да разбърквате. Свалете от огъня.

4. Налейте пълнежа в тавичката с блата и го разпределете равномерно. Оставете да се охлади.

5. За топинга, разтопете различните видове шоколад поотделно в микровълновата фурна. Полейте с лъжица от разтопения полу-сладък и млечен шоколад върху стегналия се карамелен пълнеж.

6. Добавете малки лъжички бял шоколад на произволни места отгоре и с помощта на дървен шиш или друг подходящ предмет оформете спирали, за да се получи мраморен ефект. Охладете и нарежете когато шоколадът се е втвърдил напълно.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 50 мин.

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта