Мраморен кейк с шоколад и карамел
Елегантен десерт с карамелен пълнеж и черно-бяла шоколадова глазура.
Необходими продукти:
За блата:
- 2 1/4 ч.ч. универсално брашно
- 1/2 ч.ч. фина захар
- 3/4 ч.ч. неосолено масло, размекнато
За пълнежа:
- 7 с.л. неосолено масло, нарязано на кубчета
- 1/2 ч.ч. кафява захар
- 400 г консерва подсладено кондензирано мляко
За топинга:
- 115 г полу-сладък шоколад
- 115 г млечен шоколад
- 55 г бял шоколад
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 180ºС. Намаслете леко тавичка с размери 33 x 30 см (ако не е незалепваща). Сложете брашното и фината захар в купа и втрийте с ръце маслото, докато се получи консистенцията на галета. Омесете до зърнесто тесто.
2. Сложете тестото в тавичката и го притиснете равномерно с ръце, така че да покрие дъното. Набодете с вилица и печете за около 20 мин. Оставете да се охлади.
3. За плънката, сложете маслото, кафявата захар и кондензираното мляко в тенджерка и разбърквайте, докто захарта се разтопи. Като разбърквате непрестанно, оставете сместа да заври. Намалете огъня и оставете да къкри за 5-10 мин., без да спирате да разбърквате. Свалете от огъня.
4. Налейте пълнежа в тавичката с блата и го разпределете равномерно. Оставете да се охлади.
5. За топинга, разтопете различните видове шоколад поотделно в микровълновата фурна. Полейте с лъжица от разтопения полу-сладък и млечен шоколад върху стегналия се карамелен пълнеж.
6. Добавете малки лъжички бял шоколад на произволни места отгоре и с помощта на дървен шиш или друг подходящ предмет оформете спирали, за да се получи мраморен ефект. Охладете и нарежете когато шоколадът се е втвърдил напълно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ