Мокека - бразилска яхния с риба и скариди
Задушена риба с кокос по южноамерикански.
Необходими продукти:
- 2 кг риба (групер, риба монах, кралска скумрия, сьомга или махи махи)
- сокът на 3 лимона
- сол
- 4 люти червени чилита, фино нарязани
- магданоз с плоски листа и зелен лук, фино нарязани
- 500 г пресни скариди, обелени и почистени от жилите
- кориандър
- 4 или 5 домата
- 2 глави червен лук, фино нарязан
- чеснова паста
- зехтин Extra virgin
- млякото на 1 пресен кокос, около 600 мл
- палмово олио (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Нарежете фино кориандъра, магданоза, пролетния лук, доматите и чилитата. Заделете.
2. Наситнете чесъна, добавете сол и продължете да кълцате, докато стане на паста. Може да използвате чукче и саханче. Добавете при зелените подправки.
3. Пригответе филетата на отделна дъска, за да не се смесят ароматите.
4. Загрейте голям глинен съд на слаб до умерен огън.
5. Добавете микса от подправки, чилито, чесъна и доматите.
6. Когато усетите аромата им, добавете малко зехтин.
7. Почистете рибата, отстранете люспите и изплакнете обилно с вода. Подсушете с кухненска кърпа.
8. Изстискайте пресен лимонов сок върху рибата, овкусете със сол и внимателно покрийте с подправките.
9. Добавете кокосовото мляко и палмовото олио.
10. Сложете капака на съда и оставете да се сготви.
11. Когато рибата започне да се отделя от костите, значи ястието е готово. Необходими са около 15-20 мин. Поднесете както е в съда с обикновен бял ориз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ