Многопластов Рататуй с майорана
Най-вкусното веганско ястие.
Необходими продукти:
- 3 с.л. зехтин
- 1 скилидка чесън, накълцана
- 2 глави дребен лук шалот, нарязани на кубчета
- 1 ½ ч. домати от консерва, нарязани на кубчета. Може и обелени пресни домати
- 3 с.л. настърган морков
- ½ ч.л. майорана
- 1 дафинов лист
- 2 печени червени чушки, нарязани на кубчета
- ½ ч.л. сол
- 3 домата
- 1 тиквичка
- 1 патладжан
- 1 жълта тиквичка
- 1 скилидка чесън, накълцана
- 2 с.л. зехтин
- 1 ч.л. балсамов оцет
- ½ ч.л. мащерка
- ½ ч.л. сушен риган
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Първо трябва да приготвите основния сос. В тенджера или тиган на умерен огън сипете зехтин, чесън и лук шалот. Гответе 7-9 мин., докато омекнат.
2. Добавете доматите, морковите, майораната, дафиновия лист. Оставете да покъкрят 10 минути.
3. Намалете огъня и добавете чушките. Оставете зеленчуците на огъня, докато вкусовете им се смесят.
4. Свалете от огъня и извадете дафиновия лист. В тигана, в който сте сготвили соса или в кръгла/овална тенджера (с диаметър 20-22 см.) изсипете соса и го разпределете така, че да получите равен слой.
5. Нарежете доматите, тиквичката, жълтата тиквичка и патладжана на много тънки резени, като използвате много остър нож.
6. В съда със соса, започнете да редите зеленчуците, като ги поставяте почти вертикално на съда, така че да образуват дълго руло. Поставете резен тиквичка, после резен патладжан, домат и накрая жълта тиквичка. Наредете зеленчуците така, че рулото да се завие на спирала към центъра на съда. В центъра филийките зеленчуци трябва малко да се застъпват. Покрийте с капак или с няколко слоя фолио и печете на 150°С за 1 ч. и 30 мин.
7. Махнете капака и оставете ястието да се пече още 10-15 минути, докато зеленчуците започнат да покафеняват.
8. Сервирайте ястието горещо или студено.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ