Мини ябълкови пайове
Малки, вкусни ябълкови пайчета.
Необходими продукти:
За пълнежа:
- 5 ябълки, обелени, без семки и нарязани на дебели кубчета
- половин чаша захар
- 4 и половина с.л. пресято царевично брашно
- 3 ч.л. лимонов сок
- половин с.л. чиста ванилова есенция
- 1 ч.л. смляна канела
- ¼ ч.л. сол
- ¼ смляно индийско орехче
- половин чаша кафява захар
За тестото:
- 2 пакетчета неподсолено масло
- ½ чаша захар
- ½ ч. л. сол
- 2 жълтъка
- 3 чаши обикновено брашно
- 2 с.л. пълномаслена сметана
Начин на приготвяне:
На пълнежа:
1. В голяма купа смесете обелените ябълки, захарта, царевичното брашно, лимоновия сок, ванилията, канелата, солта, индийското орехче и кафявата захар.
2. Разбъркайте, докато ябълките се покрият изцяло с останалите съставки
3. В голям тиган запечете ябълките за 10-15 мин на средна температура. Прехвърлете в тава, за да се охладят.
4. Оставете ябълковата смес настрана, докато сте готови да пълните пайовете
На тестото:
1. В миксер с приставка тип гребло, разбийте на крем маслото и захарта, докато получите лека и пухкава смес.
2. Добавете солта и жълтъците към маслената смес, като разбивате на ниска скорост на миксера, докато сместта стане хомогенна.
3. Бавно добавете брашонто и пълномаслената сметана на ниска скорост на миксера и разбивайте, докато се оформи тесто. Внимавайте да не прекалите с разбиването. Спрете веднага след като се оформи тестото.
4. Увийте във свежо фолио и охладете в хладилника за 25 минути.
5. Разточете тестото с точилка върху набрашнена повърхност, докато стане с дебелина около 6 мм. Съвет: опитайте се да не пипате много тестото с ръце, за да остане охладено.
6. Изрежете четен брой 15 см. кръгчета от тестото. Тази рецепта е за около 8 кръгчета. Използвайте 4 от тях за дъно на пайовете, а останалите 4 за покриване на пайовете. Натиснете добре кръгчетата тесто в 10 см формички за пай или тарталети. Изрежете по края с нож.
7. Изрежете отвор за въздух колкото монета в горните слоеве на пайовете. Това ще позволи въртре да влиза горещ въздух, докато се пекат.
8. Можете да използвате изрязаното за декорация върху пайовете, например сърчица, есенни листа или да ги подредите на ‘решетка’.
Сглобяване на пайовете:
1. Загрейте фурната на 200 градуса.
2. Оставете формичките с пайовете изстинат за 15 минути. След като се охладят, надупчете вътрешността на тестото за пайове във формите с вилица. Това ще попречи да се издуят, когато печете втория път.
3. Печете отново за 5-7 минути на 200 градуса. Така ще получите по-хрупкава коричка след като изсипете пълнежа.
4. След като тестото ви е вече полу-готово, щедро напълнете всеки пай със ябълковата смес. Всяка „черупка” трябва да съдържа около чаша ябълки.
5. Намажете краищата на пая с разбито яйце. Покрийте повърхността на пайовете с горния слой. Натиснете добре, така че да запечатате краищата. Това може да се направи с вилица или като стиснете с пръсти. Съвет: разбитото яйце може да е само едно, с малко вода и щипка сол, разбити заедно
6. Охладете за 15 минути преди да печете
7. Леко намажете повърхността на пайовете с разбитото яйце за лъскав ефект.
8. Печете около 8-10 минути на 200 градуса в средата на фурната. Намалете фурната на 160 градуса и печете още 20-25 минути или докато получите хубава златисто-кафява коричка.
9. Охладете пайовете върху решетка докато са готови за ядене. Сервирайте с ванилов сладолед и добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ