Сочен ягодов пай
Ягодов пай с бисквити и маскарпоне.
Необходими продукти
За бисквитения блат:
- 150 г бисквити от маслено тесто
- 2 с.л. кристална захар
- 2 с.л. студено масло
За ягодовия пълнеж:
- 1 кг ягоди
- ¾ ч.ч. кристална захар
- 1/3 ч.ч. лимонов сок
- 1 пакетче желатин (около 2 ½ ч.л.)
За пълнежа от маскарпоне:
- 120 г сирене маскарпоне на стайна температура (можете да го замените с крема сирене)
- ¼ ч.ч. сметана за разбиване
- ¼ ч.ч. заквасена сметана
- 1 ч.л. настъргана лимонова кора
- 1 ч.л. лимонов сок
- ½ ч.л. ванилова есенция
- ¼ ч.ч. пудра захар
Начин на приготвяне:
На бисквитения блат:
1. Предварително загрейте фурната до 180°C.
2. С кухненски робот разбийте маслените сладки на дребни трохи.
3. Добавете захар и нарязано на парчета студено масло и ги разбийте, докато се смесят.
4. Разстелете бисквитената смес върху дъното на форма за торта с диаметър 20 см. и я притиснете.
5. Печете за 15 мин., докато блатът стане златистокафяв.
6. Изчакайте блатът да изстине, преди да изсипете пълнежа.
На ягодовия пълнеж:
1. Измийте ягодите и отстранете горния им слой, за да махнете семките.
2. Нарежете на филийки достатъчно ягоди, така че да покрият цялата повърхност на формата за торта и ги запазете за по-късно.
3. Нарежете на кубчета останалите ягоди.
4. Добавете захарта и лимоновия сок към нарязаните на кубчета ягоди и оставете сместа да постои така 30 мин., като разбърквате от време на време.
5. Смачкайте сместа от ягоди и захар и изцедете сока й. Запазете го.
6. Добавете вода към ягодовия сок, така че да се получат 2 чаши течност.
7. Излейте ягодовия сок в тенджера и сипете желатин. Оставете да постои 1 мин.
8. Разбъркайте желатина и сложете тенджерата на средно слаб огън. Изчакайте да започне да къкри съвсем леко.
9. Когато сосът започне да къкри, добавете нарязаните на кубчета ягоди и отстранете от огъня.
10. Запазете 3 с.л. от соса в малка купа.
11. Излейте сместа в купа и я сложете във фризера. Разбърквайте на всеки 10 мин., докато сместа започне да се сгъстява и затяга.
На пълнежа от маскарпоне:
1. Разбийте сметаната на пяна.
2. Смесете маскарпонето с лимоновия сок, пудрата захар, лимоновата кора, ваниловата есенция и заквасената сметана.
3. Прибавете сместа към битата сметана.
Сглабяне на пая:
1. Намажете сместа с маскарпоне върху бисквитения блат.
2. Добавете сместа с нарязаните на кубчета ягоди.
3. Подредете нарязаните на филийки ягоди по ръба на пая.
4. Намажете нарязаните ягоди с желатина, който сте запазили (ако се е втвърдил, може да се наложи да го затоплите малко).
5. Охладете за не по-малко от 4 часа, докато паят се затегне.
Други варианти:
* Можете да пропуснете пълнежа от маскарпоне и да направите пай само с ягоди.
** Можете да замените бисквитения блат с тесто.
*** Можете да използвате само нарязани ягоди върху пълнежа от маскарпоне.
**** За блата можете да използвате чаени бисквити вместо маслени.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ