Мезе с консерва риба и ориз
Варен ориз с риба, яйца и майонезен сос.
Това е руски футболен мезерлък, който е особео вървежен покрай Мондиала. Ако искате да се доближите до "братската" традиция, първо сложете водката да изстива и след това се захванете с готвене.
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. ориз
- 4 яйца
- 2 консерви риба (в Русия сьомгата е бая по-достъпна и там го правят с маринована в буркани сьомга. Но вие можете да използвате и друга риба по избор - тон, скумрия и др.)
- 100 г майонеза
- сол и пипер на вкус
- 1 глава лук (с червен е по-вкусно)
Начин на приготвяне:
1. Сварете ориза, като се постараете да не го преварите. Изсипете в гевгир и спрете термичната обработка под студена течаща вода. След като се отцедят и изсъхнат зърната, ги пресипете в купа.
2. Докато ври оризът, не чакайте. Сварете и яйцата. Охладете в студена вода, обелете и нарежете на кубчета. Изсипете в купата. Може и преди ориза.
3. Консервите отворете, отцедете част от соса, а останалото съдържание и сос пресипете в чиния, почистете от костите и намачкайте с вилица. Обединете с останалите продукти.
4. Лука рендосайте или наситнете на ръка. Изсипете в купата.
5. Залейте с майонезата, разбъркайте, опитайте, посолете и опипрете на вкус и разбъркайте хубаво.
6. Сервирайте с достойната за това мезе огнена вода.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ