Медена свинска плешка на бавен огън
Маринована свинска плешка с кафява захар, чесън и мед.
Необходими продукти:
- 200 мл светъл соев сос
- 100 г захар
- 6 скилидки чесън
- 2 стръка пресен лук или скалион
- 1,5 кг. парче свинска плешка (цяло парче)
За глазурата:
- 100 г кафява захар
- 50 г мед
- 2 с.л. соев сос
- моркови, картофи, аспержи за гарнитура по желание
Начин на приготвяне:
1. В купа изсипете соевия сос, захарта, наситнения или намачкан чесън и наситнения пресен лук. Поставете свинската мръвка с мазнината нагоре. Направете напречно-диагонални разрези с отстояние от 2,5 см (приблизително - не е нужно да мерите с линия) от ляво на дясно, а после и в обратна посока. Режете на 1/3 от дълбочината на месото. Получава се страхотна визия, а и мръвката поема подправките по-добре по този начин. Оваляйте месото хубаво в соево-захарната смес и приберете в хладилник за 1 час.
2. През това време си почистете зеленчуците, които ще изпозлвате за гарнитурата. Може това да са само картофи или да добавите моркови и аспержи. Картофите нарежете на едри хапки, морковите на големи кръгове, а ако използвате аспержи, просто ги измийте и оставете цели.
3. Маринованото месо сложете в средата на тава, застлана с хартия за печене. От едната страна изсипете картофите, които можете да овкусите като също оваляте в маринатата на месото. От другата сложете другия вид избран от вас зеленчук (или пак картофи), като и него можете да овъргаляте в марината.
4. Печете на 135 градуса за 1 час.
5. През това време смесете продуктите за глазурата. След като извадите тавата, намажете месото с нея и приберете вече на 260 градуса. Гответе още 20 минути.
6. Поднесете и се насладете на най-вкусното свинско на света.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ