Мачкани картофи с масло, чесън и сметана
Варено - пържени картофи в масло с чесън.
Необходими продукти:
- 600 г картофи
- 80 г масло
- 3 скилидки чесън
- 100 мл млечна готварска незаквасена сметана
- сол и черен пипер
- 1 ч.л. кафява захар
- листа копър или магданоз
Начин на приготвяне:
1. Можете да готвите картофите и с кожичките, но в този случай ги измийте много добре с тел. Ако са стари, по-добре обелете. Нарежете на едро, прехвърлете в тенджера, залейте с вода и добавете двойна щипка сол. Варете до хубаво омекване. След това изсипете водата докато картофите са още топли и оставете температурата да изпари цялата влага от тях.
2. Намачкайте картофите леко и нежно. Не трябва да стават на пюре, а просто да се понамачкат.
3. Пуснете маслото в тиган и отгоре пресирайте чесъна или го добавете в силно наситнен вариант. Пуснете котлона на умерен огън и щом чесънчетата зацвърчат, засечете 2 минути като бъркате чесъна, за да се позапържи.
4. Прибавете картофите и поръсете захарта, сол и пипер на вкус. Бъркайте периодично 7-8 минути.
5. Залейте със сметаната и мешайте още 2 минути. Можете с пресата отново да понатиснете картофките, за да попият сметаната.
6. Махнете от огъня, наситнете копър или магданоз и поръсете. Поднесете.
Източник: YouTube/Island Vibe Cooking
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ