Лютеница с тиквички и моркови
Домашна лютеница с чушки, тиквички, моркови и домати.
Можете да си направите тази разядка в по-малки количества и да сервирате охладена директно, като обогатите с чесън и магданоз преди поднасяне. Тази лютеница е добър заместител на салатата в студените месеци, а може да бъде идеална гарнитура за месо или сос за мазане на филийки за закуска.
Небходими продукти:
- 4,5 кг тиквички
- 1 кг моркови
- 500 г лук
- 500 г домати
- 500 г сладки чушки
- 70 мл доматено пюре
- 80 г захар
- 70 г сол
- 70 мл оцет
- 100 мл олио
Начин на приготвяне:
1. Тиквичките почистете и нарежете на малки кубчета. Прехвърлете в намазнена тенджера и сложете на бавен огън да се готвят докато течността им се изпари. Разбърквайте от време на време.
2. Лука наситнете, морквите рендосайте, доматите обелете и нарежете на кубчета, а чушките почистете и нарежете на тънки лентички.
3. Сгорещете олиото в голям тиган, запържете лука до прозрачност и добавете морковите. Гответе докато и те се запържат.
4. Пресипете съдържаието на тигана в тенджерата с тиквичките, добавете доматите и чушките, доматеното пюре, солта и захарта и оставете да къкри 45 минути на умерен огън, като периодично разбърквате.
5. Махнете от огъня, налейте оцета, разбъркайте и прехвърлете в стерилизирани бурканчета. Затворете добре капаците и съхранявайте на хладно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ