Листна салата с круши, ядки и синьо сирене
Есенна салата с микс от листни зеленчуци, карамелизирани круши, синьо сирене, печени орехи и балсамов дресинг.
Лесна, бърза, красива и тематично есенна салата показва Миро в канла си Готвене за начинаещи като запознава почитателите си с рецепта, достойна да посрещне и по-специални гости. Хубавото на това зеленчуково предястие е, че хем е доста елегантно, хем се прави за броени мунути и с малко продукти.
Микс зелени салати от пакетче се измиват хубаво и се отцеждат добре от водата. Можете да ги оставите в гевгир докато сте готови с останалите компненти, за да сте сигурни, че влагата максимално ще се махне от повърхността им. През това ареме на сух тиган се запчиат орехови ядки. Веднага след като са готови, ги махнете от тигана, защото в противен случай готвенето им ще продължи и може да прегорят. Круша се нарязва на осмини и се обелва и почиства от сърцевината. Парчетата се овалват в предварително разтопена захар в тиган с незалепващо покритие. По желание можете да ги фламбирате, като залеете с малко ароматен алкохол. На финала се добавя масло, за да не се стегне карамелът, разбърква се и се снема от огъня.
Остана да се направи дресинг - от редуциран в касерола балсамов оцет с лъжичка захар до сгъстяване. Към него след като е редуциран се добавя сол и зехтин. Листните зеленчуци се разпределят в чинии. Отгоре се редят орехи и круши и се натрошава синьо сирене. Покапва се с дресинга и е готово за сервиране. Вижте как точно се готви това зеленчуково изкушение във видеото на Миро по-горе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ