Лингуини с брюкселско зеле
Паста със зеленчуци и лимонов сок.
Необходими продукти:
- 2 шепи брюкселско зеле, разрязано на половинки, изчистено от сърцевината и нарязано на тънко
- 1 скилидка чесън, пресован
- 2 резена бекон, нарязан на малки парченца (макар че най-хубаво е с прошуто)
- 1 порция лингуини, сготвени (запазете част от водата, в която са вряли)
- зехтин
- морска сол
- прясно смлян черен пипер
- лимон за гарниране
Начин на приготвяне:
1. Докато кипне водата за пастата, пригответе останалото.
2. Запържете бекона, така че да остане все пак мек. Извадете го от тигана и излейте излишната мазнина.
3. Прибавете малко (може би около ¼ ч.л.) олио и добавете чесъна. Запържете го докато усетите аромата (наклонете тигана, за да запържите чесъна в събраното в ъгълчето олио, така че да не прегори).
4. Прибавете брюкселското зеле, сол пипер и изпържете.
5. Сложете пастата във врящата вода.
6. Когато пастата е сварена „ал денте”, сложете бекона, пастата и малко от водата, в която е вряла пастата към брюкселското зеле.
7. Разбъркайте леко и оставете да се постопли на котлона.
8. Прехвърлете в чиния и гарнирайте с лимон и малко прясно смлян черен пипер.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ