Летни рулца със скариди и много зеленчуци
Ексцентричен виетнамски дюнер със скариди и зеленчуци.
Необходими продукти:
- голямо количество оризова хартия
- 300 г скариди (сварени с обелката, след това обелени и нарязани по дължина, почистени от жилите) или пушено тофу
- краставица, нарязана на жулиени
- морков, нарязан на жулиени
- маруля, накъсана
- лилаво зеле, накъсано
- мента, листа
- кориандър
- листа азиатски босилек
- зелени соеви кълнове
- сусамово олио
- сол
За виетнамския сос за потапяне:
- 5 настъргани моркова
- 1/2 с.л. чеснов чили сос
- 1 ч.л. рибен сос
- сокът на 1 лайм
- захар
- топла вода, за разреждане
За пикантния фъстъчен сос:
- едро фъстъчено масло (около 6 ч.л.), разредено с малко гореща вода (пюрирано до гладкост в блендера)
- 4 ч.л. соев сос
- сокът на 2 лайма
- настърган джинджифил
- 2 скилидка чесън (счукан)
- чили паста
Начин на приготвяне:
1. Сложете в малка тенджерка соевите кълнове с малко вода. Оставете ги да поомекнат, извадете от водата и изплакнете със студена вода. Отцедете ги и овкусете със сол и сусамово олио.
2. В голяма купа налейте топла вода и накиснете оризовата хартия за няколко минути, докато омекне напълно.
3. За да не залепва оризовата хартия, намажете с олио голяма чиния, върху която да навивате рулцата.
4. Сложете в средата ред соеви кълнове, тофуто, (или скаридите), краставицата, морковите, зелето, кориандъра, марулята, босилека и листата мента.
5. Навийте долната част на хартията върху пълнежа и леко загънете крайщата. Навийте още веднъж, така че плънката да остане отвътре.
6. Поднесете с традиционен виетнамски сос за потапяне или пикантен фъстъчен сос, приготвени чрез смесване на посочените продукти.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ