Виетнамски пролетни рулца
Виетнамски пролетни рулца с кайма и скариди.
Необходими продукти:
За рулцата:
- 250 г нетлъста свинска кайма
- 250 г пресни скариди, обелени и нарязани
- 56 г китайски спагети, накиснати и нарязани
- 2 яйца, разбити
- 6 стръка зелен лук, тънко нарязан на филийки
- 1 голям морков, едро настърган
- 1 средно таро, едро настъргано
- 4 скилидки чесън, фино нарязани
- 1 чили чушле, счукано
- 1 ч.л. захар
- фина морска сол и прясно натрошен черен пипер на вкус
- 25 листа кори за пролетни рулца
- олио от канола за пържене
За дресинга:
- ½ ч.ч. вода
- 2 с.л. захар
- сокът на 1 персийски лайм или какъвто лимон предпочитате
- 2 големи скилидки чесън, фино нарязани
- 2 чили чушлета, фино нарязани
- 2 с.л. виетнамски рибен сос
Начин на приготвяне:
1. Сложете необходимите продукти за рулцата (освен корите и олиото) в голяма купа и разбъркайте хубаво. Поставете по една пълна с.л. от сместа върху кора и сгънете веднъж, като подпъхнете краищата. Навлажнете последния край с вода и прегънете още веднъж. Затворете хубаво рулцето и навийте останалите кори по същия начин. Сгорещете олиото от канола в тенджерка или уок. Внимателно поставете всяко руло в олиото, така че да се изпържи на маслена баня до златист цвят и до хрупкавост.
2. За дресинга, кипнете ½ ч вода и разтворете захарта в нея. Когато се разтвори напълно, налейте този сироп в малка купа, за да се охлади. Щом това стане, прибавете сока от лайм, чесъна, чили чушлетата и рибения сос и разбъркайте.
3. Поднесете с дресинга като предястие или върху салата от китайски спагети като основно ястие.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ