Летен пай с горски плодове
Пай с ягоди, къпини, малини и боровинки.
Необходими продукти:
- 1 ½ ч.ч. ягоди
- 1 ½ ч.ч. къпини
- 1 ½ ч.ч. малини
- 1 ч.ч. боровинки
- 1 средно голям лимон
- 5 с.л. захар
- ½ ч.ч. царевично нишесте
- ½ ч.л. канела на прах
- ¼ ч.л. смлян джинджифил
- 3-4 капки бадемова есенция
- щипка сол
Начин на приготвяне:
1. Измийте плодовете и махнете дръжките им. Нарежете плодовете на кръгчета и отстранете горния слой на ягодите, за да махнете семките (по възможност използвайте колкото се може повече свежи плодове). Сложете всичките плодове в голяма купа.
2. Настържете кората на лимона, разрежете го на две, изцедете едната половина върху плодовете и накрая ги поръсете с настърганата лимонова кора. Поръсете плодовете с 3 с.л. захар, добавете бадемовата есенция и внимателно разбъркайте. Оставете плодовете да постоят така около 10 мин. (през това време можете да приготвите блата на пая, ако все още не сте го направили).
3. В друга купа смесете останалата захар, царевичното нишесте, подправките и солта. Добавете ги към плодовете и ги разбъркайте, точно преди да изсипете пълнежа на пая.
4. Разстелете тестото в тава за пай, като оставите краищата му да излизат на 2,5 см. извън тавата. Излейте плодовата смес и я покрийте по краищата с тестото, което сте оставили да виси извън тавата. Надиплете тестото, където това е необходимо. Поръсете с още захар.
5. Печете на 190°C за около 50 мин. или докато сокът на пая се сгъсти и започне да бълбука. Оставете пая да се охлади, преди да го поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ