Лаханоризо - зеле с ориз по гръцки
Постна гръцка манджа с прясно зеле, домати и ориз.
Необходии продукти:
- 900 г прясно зеле
- 200 г лук
- 80 мл олио
- 120 г моркови
- 250 мл смлени домати в консерва (можете да извадите доматите от консерва, да отцедите сока и да ги смелите с пасатор)
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 2 с.л. лимонов сок
- 200 г ориз
- 700 мл вода
- магданоз за поръсване по желание при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Зелето нарежете на тънки лентички, лука - на полумесеци и след това разделете отделните парченца, а моркова - наситнете. Ориза измийте и оставете да кисне в цедка.
2. Сгорещете олиото, запържете в голяма тенджера лука за 4 минути на умерен огън, добавете морковите, гответе още 2 минути и след това прибавете и зелето. Бъркайте няколко минути.
3. Захлупете с капак и оставете да се готви 5 минути. След това овкусете със сол и пипер, налейте доматения сос и прибавете захарта. Разбъркайте.
4. Добавете лимоновия сок и отцедения ориз. Налейте водата и изчакайте да кипне. Оставете да се вари под капак за 20 минути на слаб към умерен огън.
5. Опитайте на соленост и при нужда добавете още подправки. Ако оризът е добре разварен, махнете от огъня и разпределете в индивидуални порции. Поръсете по желание с наситнени листенца пресен магданоз.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ