Регистрация

Лаханоризо - зеле с ориз по гръцки

Лаханоризо - зеле с ориз по гръцки
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 1306

Постна гръцка манджа с прясно зеле, домати и ориз.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходии продукти:

  • 900 г прясно зеле
  • 200 г лук
  • 80 мл олио
  • 120 г моркови
  • 250 мл смлени домати в консерва (можете да извадите доматите от консерва, да отцедите сока и да ги смелите с пасатор)
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 200 г ориз
  • 700 мл вода
  • магданоз за поръсване по желание при поднасяне

Начин на приготвяне:

1. Зелето нарежете на тънки лентички, лука - на полумесеци и след това разделете отделните парченца, а моркова - наситнете. Ориза измийте и оставете да кисне в цедка.

2. Сгорещете олиото, запържете в голяма тенджера лука за 4 минути на умерен огън, добавете морковите, гответе още 2 минути и след това прибавете и зелето. Бъркайте няколко минути.

3. Захлупете с капак и оставете да се готви 5 минути. След това овкусете със сол и пипер, налейте доматения сос и прибавете захарта. Разбъркайте.

4. Добавете лимоновия сок и отцедения ориз. Налейте водата и изчакайте да кипне. Оставете да се вари под капак за 20 минути на слаб към умерен огън.

5. Опитайте на соленост и при нужда добавете още подправки. Ако оризът е добре разварен, махнете от огъня и разпределете в индивидуални порции. Поръсете по желание с наситнени листенца пресен магданоз.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 45 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта