Кюфтета от кайма и много зеленчуци в сос от заквасена сметана
Едри зеленчукови кюфтета с малко месце и ориз в сметанов сос с горчица, копър и чесън.
Необходими продукти:
- 200 г ориз
- 300 г прясно зеле
- 2 моркова
- 1 глава лук
- 3 с.л. олио
- 300 г кайма (може да опитате със смляно пуешко, пилешко, телешко или друго по избор)
- 1 с.л. универсална суха подправка
- сол и пипер на вкус
- листата на връзка копър
- 4 скилидки чесън
За соса:
- 200 мл заквасена сметана
- 1 ч.л. горчица + 1 ч.л. сол
- 1 с.л. захар
- 1,5 с.л. брашно
- 300 мл вода
- 3 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Сварете ориза в подсолена вода докато се равари почти до готовност. Отцедете от водата и прехвърлете в купа.
2. Докато го чакате да се сготви, нарежете зелето на тънки парченца и настискайте в купа със сол, за да омекне.
3. Рендосайте морковите на едро ренде, а лука наситнете. Сипете 3 с.л. олио в тиган и сгорещете. Запържете лука за 2 мминути на среден огън, добавете морковите и гответе и бъркайте още 5-6 минути докато омекнат зеленчуците добре и леко се карамелизират. Половината от тях прехвърлете в купата при зелето.
4. Наситнете чесъна и листата на копъра. Половината чесън и 1/3 от копъра също добавете в купата. Останалите смесете със заделените моркови и лук.
5. В купата добавете сварения и отцеден ориз и каймата. Овкусете с универсална подправка, сол и пипер. Замесете много добре, за да се разпределят равномерно продуктите помежду си. От тази смес оформете 12 големи кръгли кюфтета и ги подредете в голям тиган с незалепващо покритие, чието дъно сте намазали с 3 с.л. олио.
6. Направете соса като разбиете с тел в купа заквасената сметана с останалите моркови, лук, копър и чесън, горчицата, захарта, водата и брашното.
7. Пуснете кюфтетата на умерен огън и след 5-6 минути залейте със соса. Сложете капак и оставете да се готвят 25-30 минути на средна степен.
8. Сервирайте по 2-3 кюфтета в порция като залеете със соса от готвенето. За разкош можете да поръсите с пресни листенца копър.
Източник: YouTube/Schnelles Rezept
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ