Кюфтета от елда и кайма в гъбен сос със сметана
Пържени кюфтета в сметанов сос с гъби.
Необходими продукти:
- 300 г елда + 600 мл вода
- 600 г кайма
- 1 глава лук
- 4 скилидки чесън
- 1 яйце
- сол и пипер
- 1 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. кимион или сух риган
- 4 с.л. брашно
- 50 мл олио
- 150 г пресни печурки
- 300 мл вода + 2 с.л. брашно
- 125 мл заквасена сметана
Начин на приготвяне:
1. Елдата измийте, изсипете в тенджера, залейте с водата и варете 40 минути след кипването на слаб към умерен огън. След това прецедете докато е топла и изсипете в съдинка, за да се изсуши от собствената си топлина.
2. Каймата прехвърлете в купа. Добавете наситнения лук, 2 намачкани скилидки чесън, яйцето, сол, черен и червен пипер, кимион или риган (изберете едно от двете) и готовата елда. Замесете.
3. С мокри ръце оформяйте дебели сплеснати кюфтета от сместа и овалвайте в брашно. Подредете си ги готови в чиния.
4. Сгорещете 40 мл олио в тиган и запържете на умерен огън кюфтетата за по 4-5 минути от страна - до позлатяване. Извадете.
5. В купичка смесете 300 мл вода с 2 с.л. брашно и разбъркайте с тел, за да няма бучки. Добавете сметаната, 2 скилидки намачкан чесън и размешайте отново докато се получи крем.
6. Нарежете гъбите на тънки полумесеци и запържете в 10 мл олио на умерен огън за 4 минути. Намалете огъня на слаб към умерен, залейте с брашнения сос и оставете докато закъкри.
7. Върнете кюфтетата в тигана, подредете ги в соса, сложете капак и оставете на същата температура да си къкрят бавно-бавно за 20-25 минути.
8. Сервирайте със зеленчуци по желание и хляб за топкане на соса. Печените картофи също се връзват добре.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ