Крем супа от гъби с мляко
Гъбена супа с масло и крутони.
Необходими продукти:
- 1 пакет печурки, около 250 г
- 1 глава лук
- 50 г масло
- Зехтин
- 3-4 ч.л. брашно
- ½ ч.ч. мляко
- Сол на вкус (или кубче гъбен бульон)
- Черен пипер на вкус
- Вода
- Разтворимо картофено пюре, по желание
- Крутони или бейролс с гъби, за поднасяне
Начин на приготвяне:
Задушаваме на слаб огън ситно нарязания лук в разтопеното с малко зехтин масло в голяма тенджера. През това време нарязваме измитите гъби на филийки. Добавяме ги при омекналия лук и ги задушаваме покрити с капак за около 5-10 мин. на слаб огън. Когато омекнат, наливаме вода и подправяме със сол и черен пипер. (Или разтваряме 1 кубче гъбен бульон в достатъчно количество гореща вода и го добавяме при гъбите и лука). Варим на слаб огън докато заври.
През това време правим запръжка, като разтопим малко масло в зехтин и добавим брашното. Запържваме на слаб огън докато брашното се разтвори в мазнината и при непрекъснато разбъркване наливаме млякото. Когато се сгъсти, наливаме малко от гъбената супа и разбъркваме много добре. Прибавяме така получената запръжка в тенджерата със супата и оставяме да поври още 5-10 мин.
Когато се поохлади, пасираме и сервираме топло с крутони или бейкролс с гъби. По желание супата може да се сгъсти допълнително с разтворимо картофено пюре – докато е още гореща, добавете, при непрестанно енергично разбъркване с телена бъркалка пюрето на прах до получаването на желаната гъстота.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ