Пюрирана зеленчукова супа с домашни крутони
Крем супа от тиква, моркови и картофи с хрупкави парченца хляб.
Необходими продукти:
- парче тиква около 200 грама
- 2 средни моркова
- 5 средни картофа
- 2 кубчета зеленчуков бульон
- черен пипер
- зехтин
- мляко или сметана по желание (около 150 мл)
- 2 яйца
- магданоз
- вода
За крутоните:
- 4 филийки стар хляб
- зехтин
- риган
- мащерка
- шарена сол
- босилек
Начин на приготвяне:
1. Сварете картофите, тиквата и морковите до средна твърдост. Обелете картофите, нарежете ги на едро и ги сложете в 1,2 литра вода заедно с тиквата и морковите, които също са на не много дребни кубчета. Оставете да закипи заедно.
2. Добавете зеленчуковите бульони и пасирайте супата с помощта на пасатор или преса за пресоване на храни до желаната гладкост. Опитайте на сол. Ако трябва – добавете няколко щипки или още едно бульонче. Ако гъстотата ви се струва прекалена – долейте още вода.
3. Оставете да поври за още десетина минути и добавете млякото или сметаната, ако ще слагате такива. Сипете също и зехтин. Дръпнете от огъня.
4. Застройте с двете яйца, предварително разбити в няколко лъжици врял бульон от супата. Така няма да се пресече белтъка. Изсипвайте ги на тънка струя при непрекъснато бъркане.
5. Поръсете вече застиващата супа с черен пипер и нарязан на ситно пресен магданоз.
На крутоните:
1. Постелете една тава с хартия за печене или просто използвайте тефлонова такава.
2. Нарежете хляба на кубчета със страна около половин сантиметър.
3. Сложете кубчетата в тавата така, че да не се застъпват. Поръсете с подправките, после и накапете със зехтин.
4. Печете на слаба или средна фурна до покафеняване. Не използвайте висок градус, защото крътоните ще изгорят на повърхността, а в средата ще останат сурови.
* Поднесете супата, като нахвърляте върху нея крутони! Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ