Крем супа от воденички
Супа с ориз и пилешки воденички.
Воденичките са ми любимите дреболии. Научих как се приготвят от баба ми Соня, която беше голям кулинар.
Необходими продукти:
- 500 грама воденички
- 1-1,3 л. вода за варене на воденичките
- 1 глава кромид лук
- 1 ч.ч. ориз - аз използвам бисерен ориз, защото е най-подходящ за нашата кухня
- черен пипер и сол на вкус
- мазнина за пържене
- лимонова кора и магданоз за поднасяне
Начин на приготвяне:
Хубаво се измиват воденичките после се срязват на 2 и се отстранява с ножче хрущяла, който свързва двете части. След това варите в тенджера под налягане за около 1 час след като зашуми звънеца. Сваляте от огъня и запретвате ръкави за същинската гозба.
Смелете лука в чопър или го минете през месомелачка. Запържете до златисто в много малко мазнина и прибавете воденичките. След няколко минути изсипете вътре бульона, добавете ориза и подправките. Гответе до пълно разваряване на ориза.
Прецедете през гевгир или тензух бульона, така че зърната ориз и воденичките да се отделят. Изспете ги в подходящ съд и ги пасирайте. Върнете обратно при бульона.
Разбъркайте, опитайте дали ви харесва на подправки и вашата супа е готова. Поднесете по желание с настъргана лимонова кора или наситнен пресен магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ