Мезе с пилешки воденички
Варени пилешки воденички с масло и мръвчици за компания към чаша вино.
Необходими продукти:
- 300 г пилешки воденички
- 300 г пилешко филе или друг колбас по избор (може шунка, бекон, роле, саламче)
- 1 кубче пилешки бульон или 500-600 мл домашен пилешки бульон
- няколко зърна черен пипер
- магданоз по желание
- целина по желание
- 50 г масло
- сол на вкус
- подправки и сосове по желание
Начин на приготвяне:
1. Започваме с воденичките като ги разрязваме и почистваме вътрешната ципа. В много магазини вече ги продават и почистени, което си спестява бая работа. Измийте ги хубаво неколкократно, сложете в тенджера и залейте с хладка вода и няколко капки оцет. Оставете така за половин час.
2. Извадете и отцедете от водата. Кипнете 500-600 мл вода и разтоврете кубчето бульон в нея. Нарежете воденичките на лентички и ги пуснете в кипналата вода.
3. Почистете и нарежете целината, магданози и лука и ги пуснете при кипящите воденички. Когато са добре разварени, но все пак имат някаква жилавост, значи са готови. Отцедете твърдото съдържание от бульона и пресипете в купа. Докато са още топли прибавете маслото и разбъркайте така, че да се разтопи. По желание можете да добавите подправки като лют пипер, къри, чубрица.
4. Нарежете месото на същите парчета, на каквито са и воденичките и прибавете в купата. Разбъркайте. По желание можете да сервирате с добавка от майонеза, заквасена сметана или любим сос като горчица, чили, уорчестър, барбекю. Малко препечен хляб отстрани на чинията също няма да наверди.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ