Крем супа от аспержи
Зелена пюрирана супа с шунка и бадеми.
Необходими продукти:
- 1 връзка аспержи (около 8-10 стръка)
- бучка масло
- сол и прясно смлян пипер
- филирани бадеми
- 100 г шунка
- зехтин, за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Сгорещете сух тиган с дебело дъно и препечете бадемите, докато усетите аромата им. Внимавайте, защото бързо прегарят. Когато покафенеят леко, ги заделете в друг съд.
2. Изпечете шунката на скара или оребрен тиган до покафеняване. Заделете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Нарежете я на тънки ленти.
3. Сложете аспержите в кипяща, леко подсолена вода за около 4 мин.
4. Извадете аспержите, но оставете тенджерата с водата на котлона.
5. Сложете аспержите в блендер с бучка масло. Пюрирайте до гладкост. Когато е готово, изключете котлона, на който сте оставили тенджерата с водата и добавете малко от течността. Пюрирайте до получаване на желаната консистенция за супа. Опитайте и ако трябва, овкусете със сол, но имайте предвид, че шунката, която ще добавите преди сервиране, също е солена.
6. Сипете супата в купа. Подредете отгоре шунката, а върху нея сложете бадемите. Поръсете с малко зехтин и прясно смлян черен пипер. Поднесете с препечен хляб.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ