Коледни пайчета с пълнеж
Пай с пресни боровинки за сладко-кисел вкус в Святата нощ.
Необходими продукти:
- 225 г обикновено брашно
- 100 г масло
- 25 г пудра захар
- 1 жълтък
- 2 с.л. лимонов сок
- 2 с.л. студена вода
- 1 буркан смес от скълцани стафиди, портокалови кори и др. подправки за плънка
- точени кори (пресни)
- пресни боровинки за сладко-кисел вкус
Начин на приготвяне:
Тази рецепта е малко по-различна от любимия ни традиционен коледен пай - това са открити пайчета с нещо по-различно.Не е задължително да спазвате всички продукти - можете да променяте съставките независимо какво сте забравили да купите в трескавото предколедно пазаруване.
1. За да направите тестото сипете брашното в купа и втрийте маслото докато стане на хубави трохи, разбъркайте вътре захарта, жълтъка, лимоновия сок и водата, след което омесете тесто и охладете между два листа кухненско фолио в хладилника за около 30 мин.
2. Загрейте фурната на около 200ºС.
3. Разточете тестото и нарежете кръгчета с кухненска резачка и ги използвайте за основа на пайчетата.
4. Сипете по една лъжица от плънката във всяко кръгче, но не препълвайте, за да не се разтече.
5. Нарежете тънки ленти от точените кори - ок. 2,5 см широки, внимателно го сложете в дланта си и оформете нещо като топка.
6. Поставете по една такава топка върху всяко пайче, поръсете с пудра захар и печете в сгорещената фурна докато пудрата захар се карамелизира и пайчетата започнат да покафеняват.
7. Извадете от фурната и поръсете с пудрата захар отново.
8. Дръжте в херметически затворен съд, понеже бързо омекват на открито.
9. Прибавете няколко боровинки за сладко-кисел вкус, което е нещо по-различно от традиционната рецепта.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ