Коктейл от пикантни скариди с домати
Скариди соте с аромат на кориандър.
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. доматен сок
- 1 ч.ч. бутилиран сос от миди
- ½ ч.ч. винен оцет
- 20 големи стръка кориандър
- 2 разполовени чулета халапеньо
- 1 с.л. сос Уорчестършир
- 1 с.л. зехтин
- 1 кг големи сурови скариди, обелени и почистени от вените
- 1 голям домат, нарязан
- 2 зелен лук, нарязан
- 2 с.л. нарязан пресен кориандър
- 1 ч.л. пресен сок от лайм
- 1 ч.л. захар
- лимонови резени и/или авокадо
Начин на приготвяне:
1. Смесете доматения сок със соса от миди, оцета, стръковете кориандър, чилитата и соса Уорчестършир в средна тенджерка.
2. Варете до леко сгъстяване и докато сосът се редуцира до 1⅔ ч.ч. - около 30 мин.
3. Прецедете в средна купа.
4. Сгорещте олио в голям незалепващ тиган на умерено-силен огън.
5. Прибавете скаридите и ги сотирайте до готовност - около 4 мин.
6. Охладете.
7. Прибавете скаридите, домата, зеления лук, нарязания кориандър, сока от лайм и захарта при соса.
8. Овкусете със сол и пипер.
9. Оставете в хладилника за поне 3 часа. Може също да го приготвите от предишния ден.
10. Украсете с резени лайм и/или авокадо.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ