Козунак с шоколад, лешници и масло
Домашен шоколадов козунак с ядки и много масло.
Козуначено руло - друг вариант за домашен козунак, който изисква по-малко усилия, но гарантира да е много апетитен, сладък и с пленителна визия. Това е сладък хляб Бабка, който Миро замесва в канала си Готвене за начинаещи с плънка от шоколад, масло и лешници, а тестото облагородява с ухание на портокал и ванилия. Комбинацията изглежда неустоимо!
Първо се прави тестото като се пресяват 270 г брашно в тава за месене. Добавят се 50 г кристална захар и се разбърква. Оформя се кладенче, в което се изсипват 1 разбито яйце с допълнително 1 жълтък и разбъркани 20 г мая в 60 мл вода. Меси се до образуването на тесто, а след това се прехвърля на плота и в него се вмесват постепенно 75 г добре размекнато масло. Щом спре да лепне, се оформя на топка и се оставя да втаса.
За плънката в касерола се разтапят 60 г масло с 15 г какао на прах и 25 г пудра захар. Добавят се 60 г тъмен шоколад и още толкова смлени ядки. Бърка се до хомогенност. Трябва да е съвсем леко топло когато започне намазването, за да не е прекалено твърдо или течно. А ако ви остане време, можете да направите и захарния сироп за глазурата, като кипнете 80 мл вода със 150 г захар до разтваряне.
Втасалото тесто се разточва на правоъгълна тъннка кора и се маже с шоколадвия крем. завива се на руло, а как се разделя на две част и се сплита - гледайте във видеото на Миро по-горе. Оставя се да втаса повторно, намазва се с разбито яйце с мляко и след това се пече на 170 градуса. Топлото, току-що извадено от фурната хлебче с шоколад, се маже със студения захарен сироп. И след 15 минути вече можете да извадите и да се изфукате с тестения си шедьовър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ