Алтернативен козунак с халва
Домашен кекс с претенции да измести козунака.
Влогърката Милена дава издея за всеки, който обича козунаци, иска да приготви тестения сладкиш вкъщи, но никак не харесва цялото блъскане и месене при направата на този домашен хляб. Точно затова избира рецепта за козунаци без месене, които представляват вкусна симбиоза между козунак и кекс, нямат особено визията с влакна на традиционния козунак, но пък реално са сладки пълнени хлебчета, който вършат перфектна козуначена "работа".
За целта пресяваме брашното в купа и го смесваме със суха мая, яйца, мляко, лимонова кора, сол и захар, а после с бъркалка, без да цапаме ръцете си, омесваме продуктите. Тогава идва ред на маслото, което се вкарва на части докато сместа придобие средна текстура между козуначено и кексово тесто. Идва времето на втасването, при което обемът не се удвоява като при козунаците, защото тестото е прекалено течно.
Следва да намаслим хартия за печене, с която сме застлали терин или кексова формичка без дупка и да изсипем малко повече от половината тесто. После слагаме плънка. Традицията повелява това да бъде локум или стафиди, накиснати в ароматен алкохол, но Милена се сеща за нещо още по-странно и вкусно - тахан халва. Троши я на парчета, а тях реди върху тестото. След това залива с останалото и пече. Водещата предпочита да готви на 190 градуса, но по-удачно би било температурата да се смъкне с 10 градуса, за да не прегори кората.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ