Киш с лук и праз
Френска закуска или вкусен обяд.
Необходими продукти:
- 340 г ронливо тесто, готово или домашно приготвено
- 4 -5 стръка праз лук
- 1 глава лук, фино нарязан
- 4 големи яйца
- 5 с.л. сметана
- 5 с.л. мляко
- 1 ч.ч. прясно настъргано твърдо сирене (пармезан или чедар)
- 1 с.л. зехтин
- сол и прясно смлян пипер
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната нa 200ºС.
2. Намаслете съд за приготвяне на флан с диаметър 26 см и го набрашнете.
3. Развийте тестото и го постелете в съда.
4. Оставете в хладилника за 1/2 час.
5. Измийте праза и го нарежете на тънки филийки.
6. Изпържете лука в малко олио, след което прибавете праза, докато започне да омеква и заделете.
7. Изпечете за 7 мин. тестото, като го покриете с фолио или хартия за печене, върху която сложите тежести за тесто (или сушен боб), за да не се надигне. Печете още 7 мин. без тежестите.
8. Смесете яйцата, сметаната, млякото с част от настърганото сирене и овкусете със сол и пипер.
9. Включете фурната на 150ºС.
10. Сложете запържения лук и полейте с яйчената смес, като отгоре добавите останалото сирене.
11. Печете в средната част на фурната за 40 мин., до златисто-кафяво.
12. Поднесете със салата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ