Праз ала грек
Хапки варен праз лук с подправки.
Бон Апети
Излъчен на 29.11.2017
Ордьовър от праз лук - ястието и продуктът звучат несъвместими, но е добре да си припомним, че празия лук е основа в изискани френски сосове за месо и западноевропейски солени пайове, защото след термична обработка зеленчукът става с приятен сладкинав вкус и доста по-дискретен аромат. В тази рецепта на Лора и Стоян празът играе главна роля, защото се превръща в апетитни хапчици за мезе или предястие, които изглеждат доста красиво и ухаят на микс от билки. Това е праз ала грек или праз по гръцки.
В тенджерка се добавят наситнен лук, черен пипер на зърна, кориандър и резене, дафинов лист, зехтин и лимонов сок. След това се залива с вода и се оставя да кипне. Щом заври, в течността се пускат нарязани на кръгчета с дължина около 5 см. белите части на голямо количество стръкове праз лук. Оставя се да къкри за 30 минути.
След това празия лук се изважда и се подрежда в блюдо. Посолява се, по желание се покапва с малко студено пресован зехтин. Сосът от варенето остава на котлона без капак докато се редуцира. След това с гъстата част от него се заливат парчетата праз лук. Ястието е готово за сервиране. И не се притеснявайте, ако изстине - пак ще е вкусно, защото е постно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ