Кекс с карамелизирани банани
Кекс с карамелизирана коричка с парчета банани и дъх на ванилия.
Необходими продукти:
- 80 г бяла захар
- 30 г масло
- 2-3 банана
- 1 яйце + 2 с.л. захар
- ванилия - есенция, екстракт, ванилова захар или друга форма на ванилията
- щипка сол
- 100 мл мляко
- 170 г брашно
- 2 ч.л. бакпулвер
- 50 мл олио
Начин на приготвяне:
1. Предварително си застелете дъното на форма за торти с регулируеми стени с хартия за печене.
2. Изсипете захарта в тиган с незалепващо покритие и сложете на котлона на слаб към умерен огън да се карамелизира. Щом се разтопи напълно и се превърне в светъл карамел, добавете маслото и разбъркайте докато и то се разтопи. Изсипете съдържанието на тигана върху застланото дъно на формичката.
3. Бананите обелете и разполовете по дължина. Подредете половинките с разреза към карамела в самия карамел. В средата можете да начупите половинката на по-малки парчета.
4. В купа чукнете яйцето с 2 с.л. захар, ванилията и щипка сол и разбъркайте докато захарта се разтвори.
5. Сипете млякото, размешайте докато се абсорбира. Пресейте отгоре брашното с бакпулвера и бъркайте до получаването на гъсто кексово тесто. Сипете олиото и мешайте до хомогенизиране.
6. Залейте бананите и карамела с полученото тесто, заравнете и пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна.
7. След 25 минути извадете, изчакайте да се охлади 10 минути, след което обърнете сладкиша с листа хартия и карамела нагоре. Внимателно отлепете пекателната хартия, нарежете на парчета и сервирайте.
Източник: YouTube/Schnelles Rezept
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ