Регистрация

Кексова торта Пияната вишна

Кексова торта Пияната вишна
Средно   |   Порции 12-16   |   Видяна: 1520

Какаов кейк с маслен крем и шоколадова глазура.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За тестото:

  • 5 яйца
  • 150 г захар
  • 180 г брашно
  • 1,5 ч.л. бакпулвер
  • 1 с.л. какао на прах

За крема:

  • 300 г вишни
  • 120 мл коняк
  • 400 мл подсладено кондензирано мляко
  • 250 г масло

За глазурата:

  • 70 г масло
  • 30 мл мляко
  • 2 с.л. какао на прах
  • 3 с.л. пудра захар

Начин на приготвяне:

1. Извадете костилките на вишните и ги залейте с алкохола. Оставете да се мариноват между 24 и 48 часа.

2. Разделете яйцата на жътлъци и белтъци. Разбийте белтъците с щипка сол на пяна. В друг съд разбийте жълтъците със захарта и какаото на прах. Обединете двете смеси и вече работете с шпатула. На порции вкарвайте брашното в сместа и бъркайте. На финала добавете бакпулвера и разбъркайте. Прехвърлете в кръгла намазнена тава с високи бордове и диаметър около 23-26 см. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40 минути. Оставете блата да се охлади и извадете от формата.

3. Докато блатът се пече, си направете крема. Маслото на стайна температура разбийте с миксер и щом стане на крем, добавете кондензираното мляко и разбийте отново. После си заделете пияни вишни за украса, а останалите, заедно с половината алкохол добавете в крема. Другата половина коняк от кисненето заделете.

4. Охладения блат внимателно разделете на две части, като първата е с дебелина 1 см. а втората - значително по-дебела. Поставете втората във форма за торти и с лъжица и остър нож внимателно огребете сърцевината й така, че да останат бордове и дъно, а в средата да се образува голяма дупка. Огребаното тесто натрошете в крема с маслото и кондензираното мляко и разбъркайте с шпатула.

5. С този крем напълнете изкопаната дупка. От него ще остане - разпределете го върху бордовете и дупката и отгоре захлупете с втория блат. Него сиропирайте с останалия коняк от кисненето на плодовете.

6. Глазурата пригответе като на нисък градус разтопите маслото в млякото и добавите захарта и какаото. Когато се получи хомогенна смес, залейте с нея сладкиша докато е още топла. Отгоре украсете със заделените пияни вишни. Приберете в хладилник за няколко часа.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1:30 часа
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта