Кашкавален сос с бира и подправки
Лют сос за препечен хляб с разтопен кашкавал, пилешки бульон, бира и подправки.
Необходими продукти:
- 55 г масло
- 1/4 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. чесън на прах
- 1 ч.л. червен пипер кайен или микс от пушен пипер и лют пипер
- 1/2 ч.л. сладък червен пипер
- 1/2 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. черен пипер
- 100 мл бира
- 150 мл пилешки бульон
- 220 г рендосан кашкавал или пармезан
- 150 мл течна растителна сметана
- 1 ч.л. сос Уорчестър
Начин на приготвяне:
1. В касерола на слаб огън разтопете маслото и добавете в него брашното. Гответе 2-3 минути при непрестанно бъркане.
2. Добавете чесъна, всичките видове пипер и солта. Разбъркайте докато се смесят добре.
3. Постепенно наливайте при непрестанно бъркане бирата, а след това и бульона. Ако нямате домашен бульон, разтворете си кубче във вода.
4. Щом в соса не останат никакви парченца от подправките и се превърне в гладка смес, добавете рендосаното жълто сирене и соса Уорчестър. Разбърквайте до пълна хомогенност.
5. Ако ще пресипвате в друг съд, направете го докато ястието е още топло. След това поднесете с препечен хляб, сухари, солети или чипс. Идеално мезе и перфектна закуска - а за какво ще го ползвате - вие си решавате. Можете да импровизирате като добавите къри или кимион. Някои го харесват с босилек. Опитайте традиционната рецепта, а след това решете как ще ви допадне да я надградите.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ