Карфиол на фурна със сос бешамел
Карфиол с топено сирене и кашкавал.
Необходими продукти:
- 1,5 килограма карфиол
- 1 чаена лъжица черен пипер
- 1 кубче зеленчуков бульон
- 200 г топено сирене
- 50 г масло
- 3 супени лъжици брашно
- 100 г кашкавал
- 300 милилитро прясно мляко
Начин на приготвяне:
1. Начупвате карфиола на розички и го сварявате с 300 милилитра вода за около 10 мин. Добавете към водата и бульона.
2. В средно голяма тавичка изваждате карфиола и го начупвате на дребни парчета, но не го мачкайте. Оставете го така, време е да приготвим бешамела.
3. За бешамела разтопете маслото и в него запържете до златисто брашното. Добавете вода от бульона в който е врял карфиола и топлото прясно мляко. Бъркате непрекъснато на слаб огън. Соса ще е готов само за 2-3 минути а гъстотата му трябва да е като на боза. Овкусете соса с черен пипер и залейте с него карфиола.
4. Нареждате върху карфиола топенето сирене, което сте нарязали на колелца. Печете в предварително загрята на 180 г фурна за около 15 мин. Когато карфиолът е готов, го поръсвате с настъргания кашкавал и го връщате във фурната за още 5 мин.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ