Карфиол с масло на фурна
Печен карфиол с млечен сос и кашкавалена коричка.
Необходими продукти:
- 1 малка глава карфил
- 500 мл прясно мляко
- 60 гр масло
- 2 с.л. брашно
- 200 гр кашкавал
- Шипка черен пипер
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
Измивате карфиола и го накъсвате на малки розички. Бланширате го за около 5 мин., във вряща подсолена вода. Отцеждате го и го изсипвате в тавичката.
Подготвяте соса бешамел, с който ще го залеете. В тенджера на не много силен котлон разтопявате маслото, към него добавяте лъжиците брашно и бъркате докато се получи гъста каша. Към нея добавяте постепенно млякото, което трябва да е със стайна температура и 1 чаша от бульона, в който е врял карфиола. Бъркайте до разтваряне на сместа и лекото й сгъстяване. След това заливате карфиола със соса.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. Сосът ви трябва да се сгъсти още, а карфиолът - да придобие загар. 5 минути преди да извадите карфиола, поръсете щедро с настърган кашкавал.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ