Картофен омлет по испански
Вегетариански омлет с картофи.
Необходими продукти:
- 6 или 7 картофа, средно големи (използвайте само стари картофи за тази рецепта, защото те стават златисти при пържене, за разлика от пресните)
- ½ глава лук
- 5 яйца
- сол
- пипер
- зехтин
Начин на приготвяне:
1. Обелете картофитe и ги нарежете на филийки, малко по-дебели отколкото за картофен чипс.
2. Сложете щедро количество зехтин в сгорещен тиган - на около 1 см по цялата повърхност на тигана. Нагласете огъня до малко над средното.
3. Нарежете лука на ситни парчета и го сложете в тигана. Така може да проверите дали огънят е на правилната температура - лукът трябва да изглежда като че ли се пържи и вари едновременно.
4. Прибавете картофите в тигана, когато лукът започне да става леко златист.
5. Всеки картоф трябва да достига до зехтин, но не и да е потопен в мазнина.
6. Оставете котлона на среден и покрийте картофите и лука докато се пържат.
7. Разбърквайте сместа от време на време.
8. Прибавете сол на вкус.
9. Сложете яйцата в купа, в която да могат да се поберат и картофите след това. Разбийте ги с вилица.
10. Когато картофите се задушат, заделете олиото от тигана и разбъркайте картофите с яйцата в купата. Оставете ги за около 5 мин.
11. Сложете малко от използвания зехтин в малък тиган. Сложете го да се сгорещи на среден огън.
12. Изсипете половината смес с картофите, лука и яйцата в малкия тиган. Разклатете тигана, за да не залепне.
13. След около минута и половина най-много, обърнете тигана върху чиния с изпържената страна нагоре и върнете обратно в тигана, за да го изпържите и от другата страна.
14. Гответе още около минута, като разклащате тигана.
15. Плъзнете омлета в чиния за сервиране и изчакайте да се охлади няколко минути преди да поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ