Картофени мекички с гъби
Пърженки от варени картофи с гъбена плънка и лук.
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 4 яйца
- сол на вкус
- 70-100 г брашно
За плънката:
- 3 яйца
- 200 г гъби
- 3 глави лук
- сол и черен пипер на вкус
- 50 мл растителна мазнина за лученото пюре
- 70 мл растителна мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
1. Сложете картофите да се варят с все кората, като предварително просто ги измиете.
2. Гъбите и яйцата за плънката сварете. След това отцедете гъбите от водата и ги нарежете на ситно. Яйцата обелете и направете същото с тях, като ги добавите директно при гъбите.
3. Лука наситнете и запържете до прозрачност в 50 мл сгорещена растителна мазнина. Охладете леко и добавете към гъбите и яйцата. Подправете със сол и пипер плънката и разбъркайте.
4. Сварените картофи обелете и минете през месомелачка.
5. Смесете ги със суровите яйца и сол на вкус. Това е вашето тесто.
6. Сгорещете 70 мл растителна мазнина за пържене. С ръце оформяйте сплеснати питки, слагайте от гъбената смес в тях и затваряйте. Овалвайте в брашно и пържете до готовност от всички страни.
7. Изваждайте с решетъчна лъжица в съд, застлан с домакинска хартия, за да се отцедят. Сервирайте със сос за потапяне (млечен, чеснов, майонеза, кетчуп) и свежи зеленчуци. Ястието е много апетитно, но и тежичко.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ