Картофена супа с бекон
Супа с картофи, сметана и свинско.
Необходими продукти:
- ½ ч.ч. (120 мл) бял лук, нарязан на кубчета
- 6 с.л. (90 г) масло
- 2 ч.ч. (450 мл) прясно мляко
- 2 ч.л (450 мл) течна сметана с високо съдържание на мазнини
- 4 ч.ч. (950 мл) пилешки бульон
- 4 с.л. брашно
- 6-8 големи картофа
- 250 г пушено свинско месо или изпържен бекон (по желание)
- 2 стръка прясна мащерка
- 1 ч.л. шафран (по желание)
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- лют червен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Варете ги, докато омекнат. Изцедете картофите от водата и ги оставете настрана.
2. Разтопете маслото на средна температура, добавете лука и запържете, докато лукът придобие златист цвят. Добавете брашното и разбъркайте добре.
3. Добавете сметаната, млякото и пилешкия бульон. Изчакайте сместа да заври.
4. Намалете огъня, докато сместа започне само да къкри и добавете шунката, мащерката и шафрана. Оставете да къкри 5 мин.
5. Добавете картофите. Гответе още 5 мин.
6. Добавете солта, черния пипер и лютия червен пипер. Ако използвате бекон, сложете го сега. Можете да гарнирате и с настърган кашкавал.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ