Картофена салата с яйца и заквасена сметана
Салата с картофи, варени яйца, целина, лук и майонезено-сметанов сос.
Необходими продукти:
- 600 г картофи
- 3 яйца
- 2 стръка прясна целина
- 1/2 глава лук
- сол и пипер
- 4 с.л. майонеза
- 2 с.л. заквасена сметана
Начин на приготвяне:
1. Картофите обелете, нарежете на средни по големина кубчета и измийте. Прехвърлете в тенджера, залейте с вода и оставете на максимално силен котлон да кипнат. След това добавете 1/2 с.л. сол към водата, която трябва добре да ги залива, и оставете да се готвят до омекване - около 15-18 минути.
2. През това време наситнете лука, а целината нарежете на полумесеци.
3. Сварете яйцата, като трябва да са твърди - 8 минути след кипването на водата.
4. Смесете майонезата със сметаната, добавете 1/2 ч.л. черен пипер и 1 ч.л. сол и разбъркайте.
5. Горещите картофи изсипете в гевгир и отгоре върху тях, както са си в гевгира, добавете лука и целината. Така ще отпуснат ароматите си от топлината, която също ще изсуши излишната вода от картофите. Дръжте в гевгира докато се поохладят.
6. През това време можете да обелите яйцата и да ги нарежете на не много ситно.
7. Изсипете съставките от гевгира в купа, добавете яйцата, залейте със соса и разбъркайте хубаво. Можете да съхранявате в хладилник или на стайна температура до поднасяне.
Източник: YouTube/Foods101withDeronda
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ