Карамелизирани пилешки бутчета с чесън
Глазирани бутчета със соев сос и чеснов дъх.
Необходими продукти:
- 4 двойни пилешки бутчета
- 3 скилидки чесън
- 5 с.л. соев сос
- 3 с.л. олио
- 200 мл вода
- 4-8 зърна черен пипер
- 2 дафинови листа
- 2 с.л. оцет
- 1 с.л. захар
- сол на вкус
- сварен бял ориз по желание за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Разделете пилешките бутчета на кълка и подкълка и ги приберете в плик със зип. Чесъна наситнете, разбъркайте със соевия сос и залейте с тази смес бутчетата. Разклатете плика, за да се овкусят хубаво, заключете зипа и приберете в хладилник за 30 минути да се мариноват.
2. Сгорещете олиото в тиган, извадете бутчетата и ги запържете за по минута от всички страни. Когато се запечатат, намалете огъня на умерен, налейте водата и останалото в плика съдържание от маринатата с чесън и соев сос. Добавете черния пипер и дафиновия лист и оставете да къкрят 10 минути.
3. Когато течността е почти извряла, около бутчетата се образува глазура. Сега я подсилете като добавите оцета, овъртите добре месото в него и след това поръсите със захарта. Овъртете отново докато стане карамелена коричка, посолете по желание и махнете от огъня.
4. Поднесете върху бял ориз или картофено пюре, като изгребете и соса от тигана - много е вкусен, но е силно концентриран. Тази рецепта се нарича още Пиле Адобо.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ