Какаови мъфини с шапчица от извара
Двуцветни мъфини с какаова основа и шапка от извара.
Необходими продукти:
За белия топинг:
- 350 г извара
- 1 яйце
- 15 г царевично нишесте
- 100 г захар
За какаовата основа:
- 2 яйца
- 80 г захар
- щипка сол
- 150 мл гъста млечна незаквасена сметана
- 30 г масло
- 160 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 2 с.л. какао на прах
Начин на приготвяне:
1. Изсипете изварата в купа, чукнете отгоре яйцето, добавете захарта и пресейте царевичното нишесте. С пасатор превърнете тези съставки в хомогенен гъст крем. Оставете настрана.
2. Чукнете яйцата за какаовата основа в друга купа, прибавете захарта, щипка сол, сметаната, разтопеното масло. Разбийте с вилица или тел. Тук миксерът няма да е от полза, защото тестото става гъсто и трудно ще се меша с миксер. Затова се въоръжете с метална бъркалка и търпение.
3. Пресейте брашното с бакпулвера и какаото на прах и бъркайте докато се получи хомогенност без бучки.
4. Използвайте силиконови формички за мъфини или намазнете купички, ако ще готвите в метал. Слагайте по 1 с.л. от какаовата основа и върху нея изсипвайте по 1 с.л. от белия топинг. И двете смеси са гъсти, така че може да имате проблеми, ако се опитате да ги заравнявате.
5. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор за 35 минути. Провете с клечка за зъби дали са готови след като изтече това време.
6. Изчакайте няколко минути да се охладят преди да вадите от формичките. А след това поднесете с кафе или чай за пълна наслада. Приберете в кутия за по-късно и пъхнете в чантата, за да се поглезите в средата на деня с апетитен домашен сладкиш.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ