Лесни мъфини с плънка от мармалад, шоколад или извара
Пълнени кексчета с мармалад, шоколадови мъфини или домашни кексове със сърцевина от извара. Вие решавате какво да сложите в тестения десерт.
Необходими продукти:
За шоколадова плънка:
- 50 г млечен шоколад
- 15 г масло
За плънка с извара:
- 50 г извара
- 1 с.л. мляко
- 1 с.л. захар
- ванилия
За тестото:
- 3 яйца
- 120 г захар
- 120 мл олио
- 1 с.л. лимонов сок
- 210 г захар
- 1/3 ч.л. сода
- мармалад по желание
Начин на приготвяне:
1. Изберете с каква плънка искате вашите кексчета. Количеството плънка е предвидено за 4 бр. кексчета, а тестото - за 12, защото аз правя по три кексчета за всеки от четиримата в семейството като едното е с шоколад, второто - с извара и третото с мармалад. Ако обаче желаете само от един вид утроете продуктите за плъннката. Друг вариант е да ги направите без пълнеж - също стават много вкусни, дори и да ги поднесете с проста поръска от пудра захар или да покапете отгоре с мед. От вас зависи какво ще си изберете.
2. Ако ще правите с шоколад, то разтопете шоколада с маслото на водна баня. Микровълновата не успява да постигне равномерност, затова не я препоръчвам. Разбъркайте добре сместа и приберете в хладилник, за да се стегне. Така по-лесно ще оформите сърцевината.
3. За плънката с извара просто разбийте с вилица изварата с 1 с.л. прясно или кисело мляко и добавете захар и ванилия. Разбъркайте хубаво и е готово. Ако пък искате да опитате и с конфитюр или мармалад - прехвърлете го в найлонов плик или пош. Можете и да гребете директно с лъжица от буркана.
4. Направете тестото, като тук вече е по-лесно и бързо да работите с миксер. Чукнете яйцата, добавете захарта и разбийте на слаба степен до получаването на крем.
5. Налйете олиото и разбийте отново. Пресейте отгоре брашното, добавете содата и разбийте финално.
6. Намажете с масло или олио формички за мъфини или пък поставете в тях хартиени чашки за еднократна употреба. От това тесто, както вече казах, се получават 12 броя. Сипете по 1 с.л. тесто във всяка формичка. След това сложете в средата по 1 ч.л. от избраната от вас плънка. Можете леко да оформите с пръсти на топче, за да попадне в идеалния център на сладкиша. Отгоре залейте с по още 1 с.л. тесто.
7. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна малко под средното ниво за 20-25 минути. Наблюдавайте кексчетата без да отваряте вратата на фурната. Когато прецените, че са готови, извадете и изчакайте да се охладят 15 минути преди да вадите от формичките.
8. Можете да сервирате допълнително с бита сметана, заквасена сметана с мед или мармалад, топка сладолед, поръска от пудра захар или пък украса от пресни листа мента. Чаша чай или кафе си подхожда добре с тези сладкиши за следобедна закуска или сутрешно прихапване.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ