Кади Хе - патладжани със зеленчуци по корейски
Задушени патладжани на пара със сос от домати, чушки, моркови и лук - традиционна корейска салата от патладжани.
Необходими продукти:
- 500 г патладжани
- 1 голяма глава лук - около 150 грама
- 150 г твърди червени домати
- 1 червена чушка
- 1 морков около 100 г
- 60 мл олио
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. лют пипер
- 1 с.л. бяла захар
- 1 с.л. оцет
- 2-3 скилидки чесън
- листата на връзка магданоз
- 1 ч.л. сушен кориандър
Начин на приготвяне:
1. Патладжаните измийте, разрежете през средата на дължината, след това разполовете надлъжно всяка половинка на две лодки и всяка лодка разрежете по дължина на още две половини. Ще се получат продълговати триъгълни парчета.
2. Сипете вода в тенджера и сложете отгоре приставката с дупки за готвене на пара. Подредете патладжаните и пуснете на силен огън. Щом водата кипне, сложете капак и засечете 8 минути.
3. През това време рендосайте моркова, нарежете чушката на надлъжни четвъртини и после не полумесеци, а домата - на кубчета. Лука разполовете. Едната половина нарежете на кубчета, а другата - на полумесеци.
4. Готовите патладжани прехвърлете в купа. Поръсете с листата наситнен магданоз и сухия кориандър. Пресирайте отгоре чесъна или го прибавете в намачкано състояние.
5. Сгорещете олиото в тиган на умерен към силен огън и запържете полумесеците на лука за 3 минути. Добавете домата, гответе още 4 минути, след това чушката за 1 минута и моркова с кубчетата лук - за още 4 минути като мешате постоянно. Овкусете със сладък и лют пипер, захар, сол и оцет. Разбъркайте добре.
6. Изсипете запръжката върху патладжанните и размешайте добре. Опитайте на соленост и при необходимост ръснете още малко сол.
7. Разпределете в индивидуални порции или прехвърлете в общо плато и украсете със стръкче магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ