Италиански постен сладолед с ядки
Италианска гранита - сладоледен десерт с шамфъстък и бадемово мляко.
Бон Апети
Излъчен на 13.09.2017
Лесна рецепта за домашен сладолед с ядки по италианска идея показват Лора и Стоян, като правят студена гранита или замразен сладкиш с шамфъстък и бадемово мляко. Този десерт е от онези вкусни изкушения, които са малко известни в родната кухня. Приготвя се елементарно и само с 4 продукта, но пък те не са от най-евтините. Още по-хубаво е, че има вариант да бъде направен без животински продукти и така ще може да се хапва през постите или от вегани. Ето и налкото неща, които трябва да направите, за да си го приготвите:
За своеобразния хрупкав сладолед са нужни почистени от кората ядки шамфъстък. Те се смилат в чопър, но не до абсолютна паста. Следва да се приготви захарен сироп, като се кипне вода и се разтвори захар в него. После се добавят смлените фъстъци и се залива с бадемово мляко. Готви се на огъня няколко минути, пресипва се в метален съд и се прибира във фризера докато се стегне напълно. Тази гранита можете да поднесете като допълнение към домашен сладкиш или като сладолед, украсен с бита сметана със захар. Ако не искате да разваляте веганската същност на десерта, купете си растителна сметана или пък просто залейте с мед или домашен плодов мармалад.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ